...ο έρωτας περνάει από το στομάχι!!!
Είκοσι οκτώ επίσημα
2 ημιεπίσημα και 2 ανεπίσημα.
Να ζήσουμε λοιπόν
και πάμε να δούμε το μουσακά.
Είναι γνώρισμα των τελευταίων ετών ή ίσως τάση των μεγαλύτερων ηλικιών;-)
να στρεφόμαστε σε περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες
και έτσι το ψητό να κερδίζει έδαφος έναντι του τηγανητού.
Ο μουσακάς για παράδειγμα που είναι το απαύγασμα
της Ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας,
-μάλλον για τις γλυκές υπαίθριες μελιτζάνες και όχι εκείνες του θερμοκηπίου-
μπορεί να γίνει εκπληκτικά νόστιμο φαγητό αν ψήσουμε τις μελιτζάνες.
Είναι υγιεινό και ελαφρύ ώστε να φάμε κάτι τις παραπάνω,
χωρίς βάρος στο στομάχι ή παραπανίσιες θερμίδες.
Δεν λέω κάτι καινούριο απλά ενισχύω και επικροτώ αυτή την τακτική.
Για να δούμε τι κάνουμε.
Κόβουμε από βραδύς τις μελιτζάνες και τις αλατίζουμε.
Ένα μυστικό για πλούσια γεύση μουσακά, είναι οι χοντρές φέτες μελιτζάνας.
Δηλαδή τις κόβουμε 2-3εκ. πάχος.Τις απλώνουμε στο ταψί
και ως το πρωί έχουν βγάλει τα υγρά τους και έχουν μαλακώσει.
Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε όπως είναι στον φούρνο,
ακόμα και χωρίς καθόλου λάδι, ή αν θέλετε τις ραντίζετε ελαφρά.
Ψήνουμε μέχρι να μαϊνάρουν όπως λέμε, δηλαδή να μαραθούν καλά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με το γνωστό τρόπο.
Σύβρασμα κρεμμύδι και σκόρδο σε λίγο λάδι, σωτάρουμε τον κιμά
και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε κατά προτίμηση φρέσκο ντοματοπολτό,
αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μπόλικο μαϊντανό.
Αν ψήσαμε τις μελιτζάνες χωρίς ελαιόλαδο, μπορούμε τώρα
να συμπληρώνουμε λίγο, γιατί η διατροφική του αξία είναι ανεκτίμητη
και γιατί είπαμε υγιεινό αλλά όχι και νερόβραστο.
Στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες, τον κιμά και τέλος τις υπόλοιπες.
Οι εκτιμήσεις στις ποσότητες είναι προσωπικές και κατά περίπτωση.
Στη συνέχεια ή παράλληλα με όλα αυτά ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Θα πω και την δική μου εύκολη συνταγή,
περισσότερο για να αποτρέψω την αγορά της έτοιμης.
Για ένα μεγάλο ταψί στο μέγεθος του φούρνου θέλουμε:
1φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι,1φλ. τυρί τριμμένο, 4φλ. γάλα ζεστό,
200γρ. βούτυρο φυτικό, 2 αυγά, αλατοπίπερο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία,
ρίχνουμε το αλεύρι και όταν γίνει μία μάζα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα.
Όταν γίνει παχύρρευστη κρέμα συμπληρώνουμε το αυγό,
το τυρί και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε λίγο να ψηθεί το αυγό
και είναι έτοιμη. Άν είναι σφιχτή αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Είπαμε όμως να στραφούμε στο υγιεινό, κάτι που δεν είναι η μπεσαμέλ.
Σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστούμε την κρέμα με φέτες ντομάτας,
ή τουλάχιστον στο μισό ταψί, ώστε να κάνουμε όλα τα χατήρια.
Έτσι δεν καίγονται οι μελιτζάνες και γίνονται πιο νόστιμες
από τον ζωμό της ντομάτας.
Οι φωτογραφίες μπορεί να αδικούν το αποτέλεσμα
και δυστυχώς η νοστιμιά δεν μεταδίδεται με τα μάτια
Πρέπει να την γευτείς.
Αλλά καθώς ετοιμάζω τον μουσακά με αυτόν τον τρόπο
παίρνω ΤΑ εύσημα από μικρούς και μεγάλους
και τον ονομάζουν "θεϊκό", χαχα.
Λίγο καθυστερημένη ανάρτηση
για καλοκαιρινή συνταγή,
αλλά ... ποτέ δεν είναι αργά.